Proposta estatuts

De GiLUG
Salta a: navegació, cerca

ESTATUTS D'ASSOCIACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE

Contingut

TÍTOL I. NATURALESA, ÀMBIT, FONAMENTS I FINALITATS

Nom i Naturalesa.

  1. Amb el nom de ##GiLUG està constituïda per temps indefinit l'associació sense ànim de lucre. En endavant l'Associació.
  2. A la jurisdicció d'Espanya la primera base legal de l'Associació és la Llei Orgànica 1/2002 del Dret d'Associació.
  3. Als presents estatuts i resta de normativa orgànica no existeix el gènere gramatical. Tot ús masculí o femení a les paraules és accidental, no suposa gènere i es considera una falla de l'idioma.

Domicili social.

El domicili social de l'Associació està establert al carrer ##Marina 4, del municipi de Leda.

Àmbit territorial i funcional.

  1. L'àmbit territorial de l'Associació és ##Catalunya.
  2. L'àmbit funcional és per a les persones què cursen estudis reglats, les persones amb titulació acadèmica oficial, altres entitats sense ànim de lucre, administracions públiques i entitats d'ensenyament per a títol oficial. S'inclouen tots els sectors d'activitat i estudi què no tinguin impacte negatiu a la salut.

Principis d'anàlisi des de l'Associació.

  1. Entenem aquí com a llibertat tecnològica (LT) aquelles condicions tècniques i formals que afecten principalment a les persones i per extensió a les entitats, consistents en la capacitat de l'usuari per tenir un control assequible i comprensible sobre la seva llibertat d'actuació, les seves eines, les seves dades, la intimitat i la comunicació amb d'altres.
  2. No es considera assolida la pròpia llibertat tecnològica sense respectar la llibertat tecnològica dels demés.
  3. Definim aquí com entenem el Copyleft, exercici del dret d'autor amb l'objectiu de permetre la lliure distribució de còpies i versions modificades d'una obra o altre treball, exigint que els mateixos drets siguin preservats a les versions modificades. S'aplica a programes informàtics, obres d'art, cultura, ciència, o qualsevol tipus d'obra o treball creatiu que sigui regit pel dret d'autor.
  4. Per a més detalls sobre el Copyleft i la Cultura lliure tenim els referents de la Free Software Foundation (www.gnu.org/copyleft) i la Definition of Free Cultural Works (www.freedomdefined.org)
  5. Definim aquí com entenem maquinari lliure (ML), que és la denominació dels aparells físics que respecten les següents llibertats de les persones una vegada obtingut l'aparell:
    1. La llibertat d'utilitzar l'aparell, amb qualsevol propòsit. És necessari l'accés a les especificacions d'ús pel programari i persona que l'utilitzi.
    2. La llibertat d'estudiar com funciona l'aparell, i modificar l'aparell o el seu disseny per fer qualsevol cosa. És necessari l'accés al disseny font.
    3. La llibertat de distribuir còpies de l'aparell i del disseny, amb la qual cosa es pot ajudar a altres persones.
    4. La llibertat de millorar l'aparell o el disseny i fer públiques aquestes millores i versions modificades als demés, de manera que tota la comunitat se'n beneficii. És necessari l'accés al disseny font.
  6. Per implementacions o altres detalls sobre el maquinari lliure tenim el referent de la Free Model Foundry (www.freemodelfoundry.com)
  7. Definim aquí com entenem programari lliure (PL), que és la denominació dels programes informàtics que respecten les següents llibertats de les persones una vegada obtingut el programa:
    1. La llibertat d'utilitzar el programa, amb qualsevol propòsit.
    2. La llibertat d'estudiar com funciona el programa, i modificar-lo per fer qualsevol cosa. És necessari l'accés al codi font.
    3. La llibertat de distribuir còpies del programa, amb la qual cosa es pot ajudar a altres usuaris.
    4. La llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores i versions modificades als demés, de manera que tota la comunitat se'n beneficii. És necessari l'accés al codi font.
  8. Per a més detalls sobre el programari lliure tenim el referent de la Free Software Foundation (www.fsf.org)
  9. Definim aquí com entenem format lliure i protocol lliure (FPL), que és la denominació respectivament dels dissenys d'emmagatzematge de dades i d'interacció entre parts que respecten les següents llibertats de les persones que impliquen els programes informàtics:
    1. La llibertat d'utilitzar el format o protocol, amb qualsevol propòsit.
    2. La llibertat d'estudiar com funciona el format o protocol, i modificar-lo per fer qualsevol cosa. És necessari l'accés al disseny font.
    3. La llibertat de distribuir còpies del disseny font, amb la qual cosa es pot ajudar a altres persones.
    4. La llibertat de millorar el format o protocol i fer públiques aquestes millores i versions modificades als demés, de manera que tota la comunitat se'n beneficii. És necessari l'accés al disseny font.
  10. El maquinari privatiu, programari privatiu, format privatiu i protocol privatiu: Essent tecnologies lliures (TL) el maquinari lliure, programari lliure, format lliure i protocol lliure, entenem aquí com a tecnologies privatives, aquelles que tenen condicions de prohibició d'alguna de les llibertats que defineixen la respectiva tecnologia lliure.

Tàctiques a l'Associació.

  1. Una vegada obtinguda la tecnologia, la llibertat no pot estar condicionada per cap compensació econòmica o material.
  2. No tractar tecnologies privatives si no és per promoure les alternatives.
  3. Respectar la llibertat tecnològica, prioritzant les persones físiques en aquest respecte.
  4. No restringir els nostres objectius a una sola plataforma de maquinari o sistema operatiu.
  5. Utilitzar tecnologies lliures i exercir la llibertat tecnològica en qualsevol àmbit de l'associació.
  6. Tot el respecte possible pels ecosistemes, especialment en allò que afecta a la tecnologia i el consum material.
  7. El funcionament tècnic de l'associació es basa en tecnologies lliures i la neutralitat tecnològica, com per exemple llistes de correu electrònic per la coordinació i conversa.
  8. Fer de forma periòdica conferències, tallers o articles relacionats amb tecnologies lliures i la neutralitat tecnològica.
  9. Prendre part del mateix tipus d'activitats organitzades per persones o entitats amb principis, mitjans i finalitats en comú.
  10. Ajudar cooperatives i entitats basades en tecnologies lliures.
  11. Intercanviar ajuda amb entitats.
  12. Prioritzar les trobades presencials segons les possibilitats de l'associació i de les persones associades.
  13. Interlocutar amb les administracions públiques, empreses privades i d'altres entitats que siguin d'interès per les nostres finalitats.

Finalitats de l'associació.

  1. L'Associació s'estableix sense ànim de lucre, per a dirigir-se a l'interès general, la utilitat pública i el progrés social.
  2. Promoure el desenvolupament, distribució oberta i ús de tecnologies lliures. Tant de forma general com en l'àmbit social i particular.
  3. Promoure l'ús i estimació del Copyleft. Tant de forma general com en l'àmbit social i particular.
  4. Promoure el desenvolupament, distribució oberta i ús de les eines i actituds a favor de la llibertat tecnològica i els formats neutrals.
  5. Gaudir de la llibertat tecnològica.
  6. Humanitzar les relacions.

TÍTOL II. ELS MEMBRES DE L'ASSOCIACIÓ

Sòcies.

  1. Es pot associar a aquesta entitat qualsevol persona des dels 16 anys d'edat, què no contravingui la normativa orgànica.
  2. Les entitats (persones jurídiques) també es poden associar, essent subjectes a un règim d'igualtat respecte a les persones físiques en tot allò que no s'estipuli res d'específic. És necessari que la seva política interna en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) tendeixi a favor de la llibertat tecnològica i les tecnologies lliures.
  3. L'afiliació ha de ser soŀlicitada a la Junta Permanent de Gestió, la qual recollirà del soŀlicitant les dades què estimi oportunes. Per a què l'afiliació tingui efecte, requereix què aboni la primera quota i què l'hagi confirmat la Junta Permanent de Gestió o l'Assemblea de l'Associació.

Drets de les sòcies.

  1. Els membres són iguals en drets i obligacions, independentment de què portin algun càrrec de gestió a l'Associació, del seu grau de participació, de la seva antiguitat o de qualsevol altra circumstància. Únicament es distingeixen: La mesura disciplinària de la inhabilitació i la normativa i decisions econòmiques.
  2. Els membres tenen llibertat de pensament, expressió i acció, amb les excepcions de no actuar en contra dels acords de l'Associació i no actuar suplantant el pensament, expressió o acció de l'Associació.
  3. Són drets dels membres, des de què la seva alta sigui acceptada per l'Associació:

    1. Rebre informació de tot allò què afecti al funcionament de l'entitat.
    2. Tenir assessorament i, en el seu cas, el recolzament i solidaritat de l'Associació en tot allò relacionat amb l'activitat per la qual l'Associació hagi acordat.
    3. Participar amb veu i vot a les Assemblees de l'Associació i de la seva Delegació si estigués. L'excepció és què se l'aparti en el moment de produir nous motius d'expulsió o per aparent falta de les seves plenes facultats mentals.
    4. Elegir i ser elegit per a representar o ocupar els diferents càrrecs de gestió de l'Associació.
    5. Acudir com a observador a les reunions federatives o de juntes què cobreixen el seu àmbit.
    6. Al respecte per la seva integritat física, psicològica i per la defensa de l'activitat acordada.
    7. Criticar a reunions orgàniques on pugui exercir la veu, la gestió de qualsevol company o òrgan.
    8. Qualsevol altre dret què es dedueixi de l'articulat d'aquests Estatuts.

Deures dels membres.

Són deures dels membres:

  1. Respectar els acords què hagi adoptat l'organització als seus diferents àmbits, extremant aquest respecte quan es tracti de la difusió pública dels acords.
  2. Contribuir al manteniment econòmic l'Associació estant al corrent de pagament de la quota d'afiliació acordada a cada moment.
  3. Contribuir, en la mesura de les seves possibilitats, a l'enfortiment i desenvolupament de l'Associació amb les seves feines.
  4. Prestar el recolzament i solidaritat necessaris a les companyes què ho requereixin mitjançant els òrgans de l'Associació.
  5. Implicar-se activament a les propostes que promogui com a membre.
  6. Fomentar les idees i pràctiques de l'entitat al seu context.
  7. Utilitzar la identificació de la seva afiliació en acreditar-se o signar dins l'organització.
  8. Donar-se de baixa com a membre si té intenció o preveu actuar contravenint la normativa orgànica o estar en incompatibilitat.
  9. Qualsevol altre deure què es dedueixi de l'articular d'aquests Estatuts.

Pèrdua de la condició de membre.

  1. La baixa de sòcia es produirà per:
    1. Petició voluntària de la persona interessada, per a la qual cosa és suficient amb la simple comunicació escrita a la Junta Permanent de Gestió.
    2. Expulsió acordada en l'Assemblea de l'Associació, per alguna de les raons establertes a l'articulat de motius d'expulsió.
    3. Tenir pendent la quota de 12 mesos sense tenir causa justificada per això i sense què una assemblea general hagi prorrogat el termini i condicions. Després d'intentar avisar, la baixa és automàtica.
  1. Per a què la persona què va perdre la condició de membre pugui tornar-se a associar, serà necessari què aboni les quotes impagades fins a un màxim de 12 mesos.
  2. En el cas de què ocupés algun càrrec orgànic o delegació, deixarà en mans del President els materials, dades d'accés, claus o qualsevol altre element que vingués utilitzant per al seu desenvolupament.

TÍTOL III. L'ASSEMBLEA

L'Assemblea

  1. Una assemblea és la reunió en peu d'igualtat dels membres d'un àmbit, amb capacitat de prendre decisions segons estableixi la normativa orgànica.
  2. Els acords es prenen mitjançant consens dels participants a l'assemblea o, en el cas de què aquest no sigui possible, mitjançant votació, comptant cada participant de ple dret amb un vot excepte en el vot preferencial per un ordre d'opcions. No s'admet el vot delegat.
  3. L'assemblea se celebra si almenys un membre de ple dret compareix a partir de l'hora convocada i fins a 15 minuts més tard, moment a partir del qual és necessari aixecar acta del resultat i desenvolupament de l'assemblea.
  4. L'observador és qui acudeix sense ple dret a ser convocat a una reunió, a la qual membres de ple dret han convidat expressament, o bé la normativa orgànica ja li hi dóna accés. La reunió acorda com a qüestió prèvia l'admissió de convidats amb condicions, que per defecte són sense veu i sense vot.
  5. Poden certificar un acord o disposició presa en una reunió, per ordre de prevalença: Primer la persona que pren acta a la reunió competent que aprova l'acta que conté la decisió; Segon la persona que va prendre acta en prendre's la decisió; tercer el representant màxim de l'òrgan reunit. La composició de la Mesa i el fet de celebrar-se tal reunió ho pot certificar el representant legal de l'òrgan reunit.
  6. El vot no és secret per a un mateix escrutini davant les demés participants, però en acta no es requereix identificar les persones físiques què van emetre el vot.
  7. La convocatòria inclourà l'ordre del dia dels temes a tractar, lloc data i hora de l'Assemblea. Es comunica la convocatòria de les assemblees mitjançant anunci al taulell coŀlocat a l'efecte al local de referència i per carta a domicili o correu electrònic qui ho demani com a carta.
  8. Per a la validesa d'una assemblea a la qual es prenen acords vinculants, aquesta s'ha de celebrar de forma presencial. Com a excepció de validesa, la convocatòria d'assemblea telemàtica ha de constatar un fonament de força major què afecti tota l'organització com, per exemple, una intervenció de les autoritat de l'Estat què ens prohibeixi la mobilitat o el dret de reunió.
  9. La presa, gravació o retransmissió d'imatges o so de qualsevol reunió interna de l'organització, requereix la seva proposta com a qüestió prèvia, i no es pot aprovar si qualsevol participant està en desacord. La única excepció són els mitjans necessaris de reunió vàlida de participació telemàtica, sense els quals no es podria celebrar.

L'Assemblea General (AG).

  1. L'Assemblea General de l'Associació és la reunió presencial de membres que té el màxim poder decisori a l'Associació i és l'únic òrgan amb poder normatiu. Totes les associades de ple dret de l'Associació hi tenen dret a participar amb veu i vot.
  2. No existeix a l'Associació cap òrgan amb capacitat de decisió superior l'assemblea general, i aquesta pot tractar tots els assumptes de l'organització. Tota l'escalada d'acords, disposicions i actuacions què es prenen a cada àmbit i competència tenen origen als acords de l'Assemblea General.
  3. L'Assemblea General és l'òrgan de govern de major graduació de l'Associació, pren decisions forma d'acord mitjançant la seva reunió, i delega la seva funció d'òrgan de govern entre assemblees a la Junta Permanent de Gestió amb les limitacions de la normativa orgànica.
  4. La Junta Permanent de Gestió, o en el seu defecte la secretaria d'Organització o en el seu defecte el President, elabora i tramita la convocatòria d'assemblea general de l'Associació.
  5. Les dates de les futures assemblees s'han de poder variar segons les aportacions de les sòcies.

L'Assemblea General en sessió ordinària (AGO).

  1. Es convocarà periòdicament, almenys una vegada cada sis mesos amb una antelació mínima de 14 dies naturals per a l'enviament de convocatòria definitiva i l'antelació mínima de 21 dies naturals per a l'anunci dels terminis.
  2. L'ordre del dia es confeccionarà per la Junta Permanent de Gestió amb totes les propostes què hagin aportat els membres fins al termini anunciat, les de la pròpia Junta Permanent de Gestió i els punts què hagin estat fixats per Acord d'una Assemblea prèvia. Les propostes han d'estar fetes per escrit i contindran almenys el títol de la qüestió de fons i la motivació. Els punts s'ordenen amb una numeració.
  3. A l'ordre del dia de l'Assemblea Ordinària s'haurà d'incloure automàticament un primer punt sobre elecció de Mesa, un segon punt sobre aprovació, desaprovació o esmena de les actes de l'Assemblea anterior, un tercer punt d'informació i ratificació de la gestió dels òrgans de l'Associació i, després dels punts específics del dia, un últim punt sobre Assumptes Varis.
  4. En cas de no haver-se convocat Assemblea General i estar fora de termini periòdic de convocatòria, serveix com a motiu de força major per a què un terç dels membres pugui convocar reunió de la Junta Permanent de Gestió, comunicant-ho a totes les sòcies i complint amb els mateixos terminis què allò establert per a assemblea general ordinària. En aquesta reunió tot associat sense inhabilitació té veu i vot, no hi ha ningú més que tingui vot com a tal, i entre les sòcies es constitueix la mesa.

L'Assemblea General en sessió extraordinària (AGE).

  1. La Junta Permanent de Gestió convocarà, sempre què ho consideri oportú i amb l'antelació mínima de 7 dies naturals i de 10 dies per a l'anunci, Assemblea Extraordinària de l'Associació per a tractar qüestions específiques, observant els demés requisits de comunicació què per a l'Assemblea Ordinària.
  2. A l'ordre del dia de l'Assemblea Extraordinària caldrà incloure automàticament un punt sobre elecció de la Mesa, i no es poden incloure punts d'aprovació d'actes ni ratificació de gestió ni assumptes varis.

Desenvolupament de l'assemblea

  1. L'Assemblea es desenvoluparà conforme a l'ordre del dia.
  2. La Presidència obre l'Assemblea en el seu primer punt, o en la seva absència el següent membre de la Junta Permanent de Gestió per ordre de major antiguitat en el càrrec, o finalment el soci present que li toqui a sorts.
  3. L'obertura de l'Assemblea consisteix en organitzar l'acord d'elecció de Mesa, que és l'òrgan de govern de la reunió. Al punt d'elecció de Mesa s'elegirà entre els participants presents al Moderador, al Prenedor d'Actes i a Prenedor de Paraules. El Prenedor d'Actes pren constància escrita de tota l'assemblea. El Prenedor de Paraules apunta i dóna pas als torns de paraula i rèplica. El Moderador modera el temps i to de les intervencions, atén les propostes d'acord per a què siguin resoltes per les assistents de ple dret, promou el consens o l'escrutini per a concloure cada punt i seguir l'ordre del dia, facilita el ritme de presa d'acta.
  4. Els participants podran plantejar, després de l'elecció de la Mesa i abans de l'inici del següent punt de l'ordre del dia, qüestions prèvies sobre el tractament del mateix ordre del dia, o sobre un aspecte concret del funcionament de la reunió què al seu judici tingui rellevància. També podran plantejar qüestions prèvies que condicionin algun punt de l'ordre del dia abans què aquest sigui tractat. Les qüestions prèvies no podran plantejar mai ni la retirada ni l'afegit de cap punt de l'ordre del dia, excepte què sigui l'addició de punts requerits orgànicament. La Mesa sotmetrà les qüestions prèvies plantejades a l'acord necessari entre els participants, en las què s'acceptarà o rebutjarà, i s'actuarà en conseqüència.
  5. Cada punt de l'ordre del dia serà exposat i defensat per qui l'hagi proposat si es trobés present, i a continuació s'obrirà el debat sobre el mateix, finalitzant cada punt amb la presa d'Acord si se soŀlicita. La presa dels Acords podrà fer-se per consens entre els participants, la quals cosa es procurarà en primer lloc, per refosa de les diferents posicions expressades i per últim per votació dels participants, assolint majoria relativa en el seu defecte.
  6. De cada assemblea s'aixecarà la corresponent acta, clara i concisa, que expressarà:

    1. El dia, hora i lloc en què se celebra i els participants en quantitat.
    2. Enunciat de cada punt de l'ordre del dia, en format destacat.
    3. Annexat de documents aportats per al desenvolupament de l'assemblea, que passaran a l'arxiu d'actes juntament amb el text d'acta i la convocatòria.
    4. Les propostes i qüestions què en el seu cas se sotmetin a la presa d'un acord, i el resultat de tota votació.
    5. Els Acords, disposicions i conclusions finalment adoptades, amb un format destacat.
    6. Les incidències què es produeixin durant la reunió.
  7. Al punt d'Assumptes Varis qualsevol decisió només té la mateixa qualitat i abast què en una reunió de la Junta Permanent de Gestió en el cas d'una Assemblea general de l'Associació. Aquest punt preveu el llançament d'idees, preparació de futures propostes, coordinar o desenvolupar acords previs, i constar comunicacions en aquest àmbit.

Vigència, vinculació i entrada en vigor dels acords.

  1. Els acords de les assemblees són vinculants al seu àmbit i abast, entren en vigor en el moment de ser presos i es mantindran vigents mentre que siguin expressament derogats o modificats per un acord de l'assemblea posterior. L'excepció són els acords amb comissió gestora, que no tenen efecte complet mentre aquesta no hagi completat el seu encàrrec.
  2. No obstant l'anterior, la validesa i vigor d'una ratificació requereix que estigui aprovada l'acta de l'acord original.

TÍTOL IV. ELS ÒRGANS DE GESTIÓ DE TOTA L'ASSOCIACIÓ

La Junta Permanent de Gestió (JPG).

  1. La Junta Permanent de Gestió és l'òrgan general de coordinació i gestió de tota l'Associació, format per càrrecs especialitzats per àrees temàtiques, està coordinada i representada per la presidenta i és homologable a l'òrgan de govern entre reunions de l'Assemblea General, sense les atribucions que la normativa orgànica atorgui únicament a l'assemblea general, ni capacitat de contravenir-la.
  2. La JPG únicament desenvolupa i fa efectius els acords d'Assemblea General, a la qual està sotmesa, i el què estableix la normativa orgànica mentre l'Assemblea General no està reunida. Fa constar les seves decisions, accions i conclusions com a disposicions, incloent necessàriament el mandat què les habilita, sigui l'article de normativa orgànica o acord concret d'assemblea general. Pot assignar tasques a grups de treball.
  3. La Junta Permanent de Gestió (JPG) està formada per les següents vocalies:

    1. la Presidenta
    2. la Tresorera
    3. la Secretaria d'organització i arxius
    4. la resta dels càrrecs què l'Assemblea General estimi necessaris s'entre els previstos a l'article de Funcions de les Vocalies. Si els membres de la Associació no arriben als 1.000, les funcions de més d'una de les altres vocalies poden acumular-se en una sola.
  4. Les funcions de l'associació, siguin càrrecs, delegacions o treballs, no seran remunerats en cap cas, a excepció de la contractació a proveïdors de serveis externs per a l'organització.
  5. La JPG com els càrrecs no té opinió pròpia, sinó què sempre actua en representació de l'Associació, i desenvolupa funcions de gestió, administració i coordinació, vetllant pel compliment dels acords d'assemblea i la normativa orgànica. No té poder de decisió llevat de les matèries encarregades per la normativa orgànica, els acords d'Assemblea General o el desenvolupament dels mateixos. Per a portar endavant els mandats de l'Assemblea General i la normativa poden prendre les decisions instrumentals què estimin convenients.
  6. No obstant l'anterior, quan es constatin fefaentment fets de gravetat units a situacions d'urgència inajornable, la JPG pot i cal què prengui les decisions necessàries per a salvar la gravetat i la urgència, tot i què tals disposicions hauran de ser ratificades a la següent Assemblea General, per la qual cosa s'inclouran automàticament al seu ordre del dia i amb el seu contingut. Si una disposició tal no és ratificada per l'Assemblea General, es considerarà nuŀla i s'anuŀlaran els seus efectes.
  7. Les vocalies de la JPG presenten informes a l'assemblea general per períodes de gestió entre dates, els quals són aprovats o desaprovats en assemblea.

Reunió de la Junta Permanent de Gestió.

  1. Per a dur a terme les seves funcions, la Junta Permanent de Gestió es pot reunir per convocatòria de la secretaria d'Organització o bé la Presidència si la primera no s'hi oposa, quan aquestes ho estimin oportú, i quan ho demani per escrit almenys una octava part de les associades,. L'antelació mínima de convocatòria és de 5 dies naturals.
  2. Qualsevol membre de l'associació, encara que no sigui membre d'aquest òrgan, pot conèixer i assistir en qualitat d'observadora.
  3. Tota convocatòria de reunió a l'Associació què prevegi participació telemàtica com a opció, dóna un termini, màxim fins el dia abans de celebració, per a què l'interessat avisi de la seva participació identificada en telemàtica o presencial. Sense preavís no se l'admet en telemàtica.

Nomenament i Revocació de la Junta Permanent de Gestió.

  1. Les integrants de la junta són elegides per l'assemblea d'entre les associades de l'àmbit sense inhabilitació. La designació del representant legal de l'Associació requereix un acord en assemblea general ordinària, recolzat per majoria absoluta o sense cap oposició.
  2. La designació en un mateix càrrec de qualsevol òrgan de l'Associació té una durada de quatre anys, prorrogables successivament només si no hi ha proposta alternativa.
  3. En finalitzar una persona en un càrrec, ha d'informar a l'òrgan que la va designar sobre la gestió del seu període.
  4. Quan la presidència i els càrrecs què la substitueixen estiguin vacants, queda establerta automàticament una Junta Permanent de Gestió en funcions, en períodes successius de rotació d'un any com segueix:

    1. La sòcia de ple dret amb més antiguitat, exerceix de Presidenta. L'antiguitat es desempata per major edat.
    2. La segona sòcia del mateix ordre què el criteri per a presidència, exerceix de Tresorera.
    3. Es determina la data d'inici en funcions pel primer dia vacant dels càrrecs.
    4. La resta de vocalies són proposades per la presidència i cadascuna queda designada per acceptació de la persona.
    5. Quan ha acabat el període sense noves designacions de l'Assemblea General, o tornen a sorgir les vacants, la rotació segueix automàtica, i la segona sòcia que cobria funcions passa a ser la primera, dotant de la mateixa forma de Presidència. La següent sòcia pel mateix ordre descrit per a Presidència passa a cobrir funcions com a segona, de la mateixa forma, dotant de Tresorera.
    6. La successora de l'últim membre de l'ordre és aquella què no ho hagi fet en el cicle complet i, quan ja no quedi ningú següent a l'ordre, se segueix per un nou cicle del mateix criteri.
    7. Si l'associació te almenys 5 membres, i més antics d'un any, una sòcia no pot prendre el relleu automàtic de Presidència o Tresoreria en els seus primers 6 mesos d'afiliació.
    8. Amb un acord d'Assemblea General que designi els càrrecs, conclou immediatament la JPG en funcions i la seva rotació.

Funcions de les vocalies.

  1. Presidència. Representa legal i orgànicament l'Associació. Coordina el treball en equip de la Junta Permanent de Gestió. Substitueix i cobreix funcions en cas d'absència o vacant de qualsevol vocalia. Obre les assemblees generals, independentment de què pugui assistir com a membre amb tots els drets que té com a tal. Ostentarà poder notarial per a representar l'Associació en tots els aspectes legals o jurídics que es presentin. Custodia el segell o estampilla de l'Associació i el seu certificat digital de representació, solidària. Disposa dels més amplis poders per a carregar, alienar, contractar signar pactes i establir accions judicials, i subscriure en nom de l'Associació, tot això o qualsevol altre negoci o acte jurídic, però sotmesa a la seva normativa orgànica pel què fa a capacitat de decisió. Expedeix credencials i avals què s'hagin decidit per als membres de l'Associació.
  2. Tresoreria general. Gestiona tot allò relacionat amb la comptabilitat, pagaments, cobraments i dipòsits dineraris de l'Associació.

    L'Assemblea General acorda quines persones i amb quin termini i condicions estan autoritzades per a la disposició de fons de l'Associació, administració de comptes i operativa bancària, independentment de la seva adscripció o no a aquesta vocalia. A falta d'aquest acord, és el titular de la Tresoreria juntament amb el coordinador de la mateixa junta els qui tenen autorització plena i mancomunada, sotmesa a la normativa orgànica i els acords de l'organització, tot per al compliment de les seves funcions.

    La Tresoreria general porta la tasca relacionada amb la quota de l'Associació i registre d'altes d'afiliació, baixes, inhabilitacions i deutes. Expedeix l'acreditació de la condició de soci o membre a qui estigui associat i és competent per a certificar-ho.

    En cas d'absència o vacant simultànies de coordinador i de secretaria de la mateixa junta, els substitueix, com pugui ser la tresorera general per a la presidenta de la JPG, i en la seva previsió pot disposar del seu certificat digital de representació, solidària.

  3. Secretaria d'Organització i Arxius. Gestiona les tasques relacionades amb convocatòries d'assemblea del seu àmbit, arxiu i tramitació de documentació orgànica, bases de dades, etc. Juntament amb la vocalia de TIC gestiona la protecció de dades. En cas d'absència o vacant de coordinador de la mateixa junta, el substitueix, com pugui ser el secretari d'organització per al president de la JPG, què en la seva previsió pot disposar del seu certificat de representació, solidària. Si no es disposa d'una altra forma, en el context de la JPG pren acta a les reunions i tramita convocatòries d'assemblea general.
  4. L'assemblea general pot designar i suprimir més vocalies, com Intervenció externa, Difusió i llenguatge, Jurídica, Cultura, Tecnologies, Locals o Participació.
  5. Tot soci pot consultar l'estat de gestió de qualsevol òrgan adreçant-se a la vocalia corresponent o a la Junta Permanent de Gestió, incloent la situació econòmica que aportaria un informe de Tresoreria.

TÍTOL V. ALTRES ÒRGANS I PROTOCOLS

La documentació orgànica i comunicació orgànica.

  1. Documents d'acta i convocatòries de reunió, informes, soŀlicituds, propostes i tot allò què es tramita per escrit per al seu efecte amb òrgans de l'Associació constitueix la documentació orgànica, què pot utilitzar el seu sistema de comunicació en grup de l'organització. Només la informació i documentació emesa per escrit a través dels canals establerts a l'Associació serà considerada com a tal i, per tant, tindrà validesa a tots els efectes dins l'Associació.

Reglaments i normativa orgànica.

  1. Els estatuts de l'Associació i els reglaments i desenvolupament establerts per l'Assemblea General constitueixen la normativa orgànica de l'Associació. Els estatuts tenen dipòsit públic, però els reglaments es publiquen internament. A la persona què s'inscrigui per a la seva afiliació, ja se li ha de facilitar accés als estatuts.
  2. Les següents agrupacions són els temes per a reglaments possibles:

    1. Prevenció i resolució de conflictes interns i de vinculació
    2. Salut humana i de les relacions entre persones
    3. Contractació de serveis i relacions amb professionals
    4. Gestió econòmica
  3. Ordre de prevalença de normativa i resolucions a l'organització:

    1. Estatuts de l'Associació.
    2. Reglaments que, si entren en conflicte entre ells, ordenen la prevalença per la seva enumeració.
    3. Acords d'Assemblea General.
    4. Disposicions de la Junta Permanent de Gestió
    5. Actuacions d'un càrrec, comissió o grup de treball
    6. Guies de bones pràctiques

Grups de treball.

  1. Tota vocalia o càrrec pot crear per al desenvolupament de les tasques que té encarregades els grups de treball que estimi convenient, què estaran formats en tot cas per socis. La seva elecció, activitat i funcionament serà organitzat pel càrrec del qual depenguin, les quals també són responsables de la seva actuació.
  2. Qualsevol òrgan, que no sigui una comissió, pot constituir grups de treball, i pot designar-li una coordinadora i interlocutora.

Comissions.

  1. Una comissió és un òrgan format per socis, què es constitueix per definició dels estatuts i amb les seves funcions i durada previstes pel seu mateix encàrrec.
  2. Les comissions possibles són:

    1. Comissió de Mediació i Dictàmens (CMD), d'existència permanent.
    2. Comissió gestora d'acord, què es constitueix amb un acord d'assemblea què ho requereixi. La seva funció ha de ser per a una tasca resolutòria, no repetitiva i sense termini indefinit.
  3. Les funcions d'una comissió poden ser: Recollir i avaluar informació, fer mediació entre parts, emetre dictàmens informatius, elaborar documentació i realitzar tràmits en compliment del seu encàrrec.

TÍTOL VI. RÈGIM ECONÒMIC I PATRIMONIAL

Règim econòmic de l'Associació.

  1. L'Associació se sosté en primer lloc amb la quota dels seus membres.
  2. També pot obtenir ingressos d'aportacions voluntàries i desinteressades d'associats i simpatitzants, de transferències d'altres ens federats o del producte o alienació del seu patrimoni.
  3. L'Associació podrà demanar subvencions a les administracions de l'Estat, empreses o fundacions públiques o privades, nacionals o internacionals per acord de l'Assemblea General. No podrà rebre diners amb contrapartides sobre els seus Principis, Tàctiques o Finalitats.
  4. La destinació dels recursos de l'Associació podrà ser tota aquella què sostingui els Principis, Tàctiques i Finalitats de l'organització o altres projectes afins i coherents amb el mateix caràcter de l'associació.

Quotes de membres.

L'import de la quota associativa ordinària es decidirà en acord en assemblea general ordinària, recolzat per majoria absoluta.

Comptabilitat i Gestió econòmica.

  1. La tresoreria és responsable de què la informació comptable i dinerària sigui transparent davant els membres, i per això s'ha de coordinar i comptar amb la coŀlaboració de tothom qui mogui o dipositi diners de l'Associació, i de forma actualitzada.
  2. El Tresorer general presentarà a l'Assemblea de l'Associació un informe comprensible per cada anualitat natural o període menor de l'estat de comptes, dels ingressos i despeses efectuades, l'haver líquid en data inicial i en data final, pagaments pendents i qualsevol aspecte rellevant econòmicament.
  3. No estan subjectes a acord d'assemblea les despeses ja previsibles per les obligacions d'acords anteriors, com són subministres o fungibles.
  4. En necessitar contractar un compte bancari del sistema de pagaments del mercat, tindrà prioritat la contractació amb l'anomenada «banca ètica», que s'exclou de finançar la indústria i comerç militar.
  5. La contractació de crèdit bancari requereix acord en assemblea general ordinària, per majoria absoluta o sense cap oposició.

Règim patrimonial de l'Associació.

Per a la seva activitat l'Associació disposarà del seu propi patrimoni, què podrà adquirir o alienar previ acord per en assemblea general ordinària, majoria absoluta o sense cap oposició.

TÍTOL VII. PREVENCIÓ I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES A L'ORGANITZACIÓ.

Prevenció de conflictes interns i de vinculació

Tot càrrec i òrgan té el deure de fomentar la resolució pacífica, dialogada i extrajudicial dels problemes de convivència o comunicació què poden portar al conflicte.

Emissió de dictàmens.

  1. El dictamen és un informe què parteix d'un encàrrec, que implica comprovar si quelcom és cert, fals o no es pot determinar. La seva finalitat és millorar la comprensió d'un tema o problema.
  2. El dictamen no pot emetre cap decisió, ni proposta o recomanació de resolució cap a l'Associació o la seva reunió orgànica.

Resolució de conflictes interns i de vinculació

  1. Per conflicte intern s'entén qualsevol petició dins l'associació d'expulsió, inhabilitació o destitució de persones associades, impugnació de decisions o gestions controvertides davant la normativa.
  2. L'assemblea general és l'únic òrgan amb competència per acordar la destitució, així com l'expulsió, exclusió o inhabilitació de persones.
  3. Podran ser motius d'expulsió, inhabilitació o destitució

    1. Actuar en contra dels acords de l'Organització i la seva realització.
    2. Agressió física o dany psicològic constatat cap a membres de la mateixa associació o federació.
    3. Comportament insultant cap a l'organització o els seus membres en reunions o actes de l'organització.
    4. Utilitzar l'Organització per a fomentar o legitimar una visió del món en desacord amb els seus principis, o contravingui les seves tàctiques o finalitats.
    5. Acusar o soscavar la reputació personal de membres fora del propòsit de la resolució de conflictes, o si la resolució prova què no hi havia res que sostingués l'acusació. Això inclou fer eco de les acusacions o desprestigis sense quelcom que ho sostingués.
    6. Soscavar la reputació d'òrgans de l'organització, quan no siguin l'objecte del debat pertinent.
    7. Mala gestió en exercici d'un càrrec o tasca assignada, quan no s'hagi fet el possible i no s'hagi demanat l'ajuda necessària i a temps per a què vagi bé o en millor cas es canceŀlés.
    8. El frau, ocultació o falsedat a la informació comunicada a l'associació o als seus membres.
    9. La difusió d'informació interna relacionada amb campanyes o membres, dades personals, votacions o deliberacions, expulsions, desfederacions o inhabilitacions a qualsevol àmbit de l'Associació o entitats associades, o què inclogui dades personals de qualsevol membre sense el seu consentiment exprés.
    10. El furt, robatori o espoli dels bens de l'Associació, els seus membres o qualsevol entitat associada.
    11. El desenvolupament d'activitats paraŀleles als òrgans de l'Associació atribuint-se la seva representació.
    12. Encobrir fets que puguin comportar l'expulsió, inhabilitació o destitució.
    13. No són motius l'expressió d'opinió discrepant d'acords o normativa orgànica, a excepció de: Quan fora de l'assemblea es representa la seva entitat.

Efectes de l'expulsió o inhabilitació.

  1. Una exclusió inclou els efectes d'una expulsió fins la seva caducitat.
  2. Una expulsió inclou els efectes d'una inhabilitació fins la seva caducitat.
  3. Els efectes d'una expulsió per aquesta Associació són:

    1. La baixa immediata d'afiliació, i la no admissió per associar-se fins que caduqui la mesura.
    2. El registre imprescindible per a detectar el seu cas d'incompatibilitat d'inscripció, amb data, motiu i caducitat.
  4. Els efectes de la inhabilitació per aquesta Associació són els següents:

    1. El cessament immediat a qualsevol càrrec i la seva incompatibilitat fins què caduqui la mesura.
    2. El registre necessari per a detectar el seu cas d'inhabilitació, amb data, motiu i caducitat.
  5. En el cas de què vingués ocupant algun càrrec de l'Associació, deixarà en mans de la Junta Permanent de Gestió els materials, codis d'accés, claus o qualsevol altra cosa que vingués utilitzant per portar les funcions o delegació.

TÍTOL VIII. ABAST DE L'ORGANITZACIÓ

Modificació de la normativa orgànica.

  1. Alguns punts dels Estatuts podran ser modificats en acord per majoria absoluta a l'Assemblea General ordinària, excepte rebaixar requisits d'acord, què requereix un nou acord de ratificació a la següent assemblea general ordinària.
  2. La substitució completa dels estatuts requereix el recolzament de la majoria absoluta a dues assemblees ordinàries consecutives per a la mateixa proposta.
  3. Els reglaments podran ser acordats i modificats en acord per majoria absoluta a l'Assemblea General ordinària.

Dissolució de l'Associació

  1. L'Associació es podrà dissoldre per acord per majoria absoluta en Assemblea General ordinària.
  2. En cas d'acordar-se la dissolució, al final de l'assemblea cal elaborar les seves actes, sotmetre's a aprovació i oferir-se còpia segellada o signada a cada participant. L'acord últim de dissolució ha de designar una comissió gestora, amb un termini per a completar, i se n'ha de facilitar una via de contacte a tota l'afiliació.
  3. En cas de dissolució, el patrimoni de l'Associació passarà a les escoles i ateneus existents al territori, segons allò què decideixi al respecte l'Assemblea a la quan s'acorda la dissolució, sense què hi hagi una destinació lucrativa a tal cosa.
  4. La comissió gestora finalitza amb la tramitació de les actes pendents de l'Associació i la tramitació del seu propi informe de gestió.



Els estatuts foren aprovats en assemblea general de l'associació a ##16/03/2015.