Alliberament de Debian 8

De GiLUG
Salta a: navegació, cerca

Fonts per extreure frases o conceptes:


  • Convé fer un paràgraf introductori amb les 6W de la notícia (què, qui, com, on, quan, perquè), i després desenvolupar el tema fins a ocupar una pàgina de paper com a màxim.

  • Títol: Alliberament de Debian 8

Text introductori:

Aquest mes de maig s'estrena la vuitena versió de Debian, un dels sistemes operatius amb més prestigi que manté la comunitat del programari lliure.

Text desenvolupat:

El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador, bé sigui un equip tradicional o fins i tot un aparell de butxaca. El programari lliure és el programari informàtic que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i aleshores també pot ser copiat i redistribuït de forma completament legal. Com a GNU/Linux anomenem els sistemes operatius lliures basats en el nucli Linux, tot i que la distribució Debian en concret també està disponible amb nuclis Hurd i FreeBSD.

Una distribució de programari és el conjunt format pel nucli del sistema operatiu o kernel, un seguit de programari amb el qual l'usuari pugui treballar i diferents aplicacions que permeten fer la instal·lació, la configuració i el manteniment d'un sistema informàtic. Debian és una distribució que inclou el nucli, escriptori per l'usuari, i tant eines tècniques com aplicacions típiques de Office, navegador web, missatgeria, gràfics, etc. compatibles per tothom.

El model de desenvolupament de la distribució Debian és aliè a motius empresarials o comercials, el porten endavant els propis usuaris, i compta amb el recolzament de vàries empreses en forma d'infraestructura. Des del llançament de les primeres versions l'any 1994, Debian ha crescut sempre per convertir-se en un sistema operatiu més coherent, i cada vegada més rebust per respondre a necessitats de tots els nivells, i servint de base per centenars d'altres distribucions de sistema operatiu.

La versió 8 de Debian porta com a principals novetats: un nou sistema d'inici (el «systemd»), noves versions de serveis professionals i d'aplicacions d'usuari formant prop de 40.000 paquets de programari. Debian es pot utilitzar en 10 arquitectures diferents de maquinari, passant per Mac o PC, per telèfons, tauletes, servidors, equips mèdics i de telecomunicacions. La distribució està traduïda a llengües de tot el món, incloent el català.

Qui vols instal·lar Debian al teu ordinador pots descarregar-la des del seu web oficial www.debian.org , i si només vols provar-la hi ha una versió «Live» a live.debian.net , un bon sistema per provar sense la necessitat d'una instal·lació.

El GiLUG és un grup d'usuaris del programari lliure a les comarques gironines, amb recursos a www.gilug.org per documentar, compartir coneixements i ajudar-se mútuament amb una llista de correu electrònic.